De Voorjaarsnota 2017 bespreken we in de wetenschap dat het financieel goed gaat met Barendrecht. Een luxe situatie. We staan voor de keuze om ons te bezinnen/voorbereiden op de middellange en lange termijn of de keuze om ons geld te besteden aan leuke projecten die nu voorbij komen. GroenLinks hoopt het eerste, maar vreest het tweede gezien de Voorjaarsnota.
De economie In Nederland en Barendrecht trekt aan. Er worden weer huizen verkocht en meer mensen komen aan het werk. Met veel mensen gaat het goed. Dat geldt niet voor iedereen: meer mensen in Barendrecht hebben een beroep gedaan op schuldhulpverlening, een groep werkenden leeft beneden het bestaansminimum en voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt is de afstand alleen maar groter geworden en van een aantal groepen weten we niet hoe het ze vergaat (denk aan ouderen). De verschillen tussen hoog en lager opgeleiden nemen toe. Onderwijs kan dat verschil niet meer overbruggen, lijkt de verschillen zelfs te vergroten.
Het vergroten van de verschillen is een langzaam maar gestaag proces. In Barendrecht draaien we niet aan de grote wielen waarmee we grote veranderingen op dat punt kunnen bewerkstelligen, dat is aan de nationale overheid. Wat we wel kunnen is mensen met elkaar verbinden, mensen bij de samenleving houden/betrekken en zorgen dat dat mensen zonder arbeid werk krijgen, of uitzicht houden op betaald of onbetaald werk, jongeren zich gewaardeerd en gekend voelen, gezinnen niet ondergaan in de schulden, en ouderen kunnen laten zien welke waarde zij hebben voor onze samenleving. Ook deze mensen verdienen een waardig bestaan.
Door het forse positieve resultaat van 2015 ziet de wereld van de Barendrechtse politiek er zonnig uit. We hebben geld toegevoegd aan de algemene reserve en we hebben ongeveer 13 miljoen meer dan nodig is voor de continuïteit van de gemeente Barendrecht. Zoals voorgaande jaren merkt GroenLinks op dat iedere euro die naar de algemene reserve gaat, een euro is die niet aan maatschappelijke taken is besteed. Vaak taken die achteraf niet meer te herstellen of in te halen zijn. Denk aan groenvoorzieningen, maar zeker het sociaal domein waar een belangrijk deel van het overschot van 2015 uit kwam Gaat het dan goed met de mensen waarvoor dat geld bestemd is of met de organisaties die deze mensen ondersteunen met hulp?
GroenLinks is daarvan nog niet overtuigd: we hebben nog geen zicht waarom er minder huishoudelijke hulp wordt omgezet, we zijn nog niet onder de indruk van onze prestaties op het gebied van de participatie wet ( beschut werk, garantie banen, doorstroombanen), de preventieve taken van onze wijkteams en de wijze waarop onze burgers kunnen participeren in zaken die voorheen alleen bij de gemeentelijke overheid lagen.
In 2014 spraken we over de boeggolf, maar deze lijkt aan Barendrecht te zijn voorbij gegaan. Of durven we de komende jaren te investeren in innovaties, kwaliteitsverbetering en preventie? Investeringen voor meer gelukkige burgers en minder kosten. Wij zijn hier van, maar is het geld er dan nog? Samen met andere partijen dienen we de motie Analyse Sociaal Domein in.
Barendrecht heeft ook veel sociaal kapitaal. We noemen de vele verenigingen en vrijwilligers organisaties die de smeerolie (verbinding) van Barendrecht zijn. Ook kunnen we trots zijn op organisaties die op innovatieve wijze vorm geven aan hedendaags vrijwilligerswerk. We noemen Present en het lokaalfonds. Ook zijn er nieuwe organisaties die voor verbinding zorgen in nieuwe groepen Barendrechters (Kleurrijk, Velerlei), maar ook het platform vluchtelingen Ook hier zijn investeringen en ondersteuning noodzakelijk. Je laat je partners toch niet in de kou staan. We moeten helaas weer constateren dat de subsidie van verenigingen en stichtingen niet geïndexeerd wordt.
Overal in Nederland vinden initiatieven plaats om de transitie te maken naar burgers die met nieuwe initiateven komen of het heft zelf in handen nemen als het gaat om de vormgeving van de zorg, hun energiebehoefte , de inrichting van hun omgeving en het verbinden van mensen . Ook Barendrecht wil op dit punt Meedoen. Inmiddels is er een laagdrempelige regeling (Right to Challenge) die helderheid verschaft aan burgers die zelf vorm willen geven aan nieuwe vormen van zorg. Er is sinds kort ook vastgesteld beleid dat een impressie geeft hoe Meedoen er uit ziet. Nu aan de slag: dat betekent niet je terugtrekken als gemeente ( bestuurders, raad en ambtenaren), maar samen aan de slag. GroenLinks ziet in 2017 graag concrete resultaten.
Bij enkele punten uit de Voorjaarsnota sta ik nog even stil.
Wij vinden het van groot belang om verder te kijken dan het einde van deze collegeperiode. Wat betekenen de huidige ontwikkelingen ( decentralisaties, veranderde visie op de relatie gemeente-burger, omschakeling naar duurzame energie) voor ons beeld van 2025. Het College wil een actualisering van de Visienota 2025. We juichen dit toe.
Met onze opdracht om Vluchtelingen te huisvesten wil het nog niet echt lukken. We zullen moeten voldoen aan onze taakstelling. GroenLinks wil niet eindigen onderaan het lijstje met de gemeentes met de minste resultaat. Dat past niet bij onze Barendrechtse sportinstelling: altijd de eerste willen zijn.
Onze wens is om naast de initiatieven op fietsgebied die genoemd worden in de Voorjaarsnota de fietsverbinding vanuit Barendrecht oost naar Rotterdam te verbeteren.
Dit college zal de boeken ingaan met de aanleg van veel nieuwe parkeerplaatsen. De hoeveelheid is dusdanig groot dat voorgesteld wordt om een parkeerverwijssysteem aan te schaffen. Wij zien de noodzaak daarvan niet in. Onlangs schreef wethouder Vermaat een column over het verstenen van tuinen. Hij riep de bevolking op om dat niet te doen. Wij roepen het College om bij aanleg van de nieuwe parkeerplaatsen te kiezen voor een waterdoorlatend plaveisel.
De natuur- en recreatieschappen staan de komende jaren voor grote veranderingen door de andere rol van de provincie en Rotterdam. Het is belangrijk om hier goed uit te komen. Verbindingen tussen de groene gebieden zijn belangrijk. Bij de inrichting van de Doorbraak deden we voorstellen. Er zijn nog meer plaatsen waar we verbeterslagen kunnen maken in de verbinding tussen de bebouwing en de groengebieden
Duurzame energie: De uitgewerkte plannen voor 2016 en 2017 zijn goed gekeurd. Nu is het aan het College en de inwoners van Barendrecht om het waar te maken. Ook op het gebied van afval inzamelen kan er nog een tandje bij gezet worden.
In het najaar wordt een vernieuwd Kruispunt geopend worden. Daarmee is de klus nog niet geklaard. We wilden een culturele driehoek in het centrum. We willen vaart maken met de noodzakelijke aanpassingen / verbeteringen van De Baerne en Het Trefpunt. Daarom dienen we samen met anderen een motie in om de Driehoek af te ronden.