Voorzitter,

Ik wil het hebben over visie.
Uit deze begroting met bijbehorende ombuigingsvoorstellen heeft GroenLinks de conclusie getrokken, dat de visie van dit College zeer waarschijnlijk is vooral sport niet te treffen. Wij kunnen zelfs bedenken dat juist dát helemaal in lijn is met de visie van “Sportgemeente 2012” uit de strategische visie.
Het is echter niet, in het geheel niet, de visie die GroenLinks op Barendrecht heeft.

Geheel in lijn met ons verkiezingsprogramma kiezen wij er voor om sterke schouders de grootste lasten te laten dragen. Wij hebben dan ook een groot aantal alternatieven, voor een deel in samenwerking met D66 en de PvdA, opgesteld. Aan die moties en amendementen ligt een visie ten grondslag die ik hier graag wil verduidelijken.

Blik op de toekomst
GroenLinks heeft in de afgelopen jaren vaak laten zien dat zij een duidelijk beeld heeft van de toekomst. Onze ‘voorspellingen’ (als je het zo wilt noemen) bleken op strategisch niveau accuraat. Al in een vroegtijdig stadium hebben wij gewaarschuwd voor de te grote ambities bij de Centrumontwikkeling. Wij trokken daar nog voor iedere andere partij de conclusie dat die plannen (in hun oorspronkelijke vorm) niet door zouden kunnen gaan vanwege het financiële zwaar weer waarin we als gemeenten terecht zouden komen. De afgelopen jaren heeft GroenLinks telken male gehamerd op zuinigheid. Naar onze mening groeiden de bomen niet tot in de hemel. Ik haal voor de volledigheid een paar zaken aan uit de voorgaande jaren:

In 2007 was onze boodschap dat sport in Barendrecht ook gewoon op kon zijn; wegens succes uitverkocht. Onze conclusie van dat jaar: we moeten zo af en toe eens op de rem trappen anders vliegen we uit de bocht.

In 2008 vroegen wij om een prioritering van de opgaven. Een quote uit dat jaar: “Een taakstellende bezuiniging van 50% lijkt GroenLinks op zijn plaats.”

In 2009 hebben wij diverse voorstellen gedaan om de inkomsten van de gemeente te verhogen: precariorechten, heffen van parkeergelden, het vragen van een bijdrage van ouders voor leerlingenvervoer in het bijzonder onderwijs.

Het is wrang om te moeten constateren dat als er beter naar ons geluisterd was, een groot deel van de huidige bezuinigingen nu niet noodzakelijk was geweest.

Ombuigingen
De voorstellen die het College heeft gedaan ten aanzien van het vinden van ombuigingen, vonden wij niet inspirerend.Neem bijvoorbeeld het afschaffen van de Rotterdam Pas. Op zich kun je stellen dat de Rotterdam Pas niet tot de kerntaak van een gemeente behoort. Echter, de Rotterdam Pas is geboren uit een visie die mensen verder wil laten kijken dan hun eigen horizon. Daarmee worden mensen betrokken, krijgen een andere, bredere kijk op de wereld en worden misschien mondiger en zo beter in staat om voor zichzelf te zorgen. Zelfredzaam zou je kunnen zeggen.

GroenLinks ziet in de Rotterdam Pas een instrument om aan een aantal principes invulling te geven:
1.      Voorkomen van eenzaamheid bij ouderen;
2.      Voorkomen van sociaal isolement bij minder draagkrachtigen;
3.      Kinderen te laten proeven van kunstzinnige, culturele en sportieve activiteiten.

De Rotterdam Pas heeft dat in essentie allemaal in zich. Sterker nog, er kan vanuit Barendrechts perspectief nog een tandje bij:
1.      Theater Het Kruispunt zou speciale Rotterdam Pas-arrangementen kunnen aanbieden;
2.      De pas kan bij SWOB en Allerhande worden ingezet om duidelijk te krijgen welke ouderen al dan niet een hogere eigen bijdrage kunnen leveren aan de activiteiten. De directies van beide instellingen hebben ons laten weten dat de Rotterdam Pas voor hen een goed middel zou kunnen zijn om prijsdifferentiatie aan te brengen in het aanbod.

Zelfredzaamheid
De discussie over zelfredzaamheid is door tijdgebrek nog niet aan de orde geweest. Toch wil GroenLinks bij dit punt stilstaan omdat het een bijna magisch woord is bij deze, en wellicht nog te volgen, bezuinigingsronden. Zelfredzaamheid is iets dat iedereen heeft. De een in grotere mate dan de ander. Naar onze mening mag er een beroep gedaan worden op datgene dat iemand nog wel zelf kan. Dat doen we niet om die persoon dwars te zitten, maar om hem of haar het nodige zelfrespect te laten behouden. Iemand die nog voor een deel voor zichzelf kan zorgen, kan en mag daar trots op zijn!

Maar, de berichten die wij als fractie ontvangen over de wijze waarop de gemeente omgaat met mensen die bijvoorbeeld een voorziening vanuit de WMO nodig hebben, is niet in lijn met zelfredzaamheid. Een voorbeeld: meneer V. heeft een rolstoel nodig. Hij heeft er een paar maanden onderzoek naar gedaan, heeft mensen gesproken, is rolstoelen gaan uitproberen en is tot een duidelijke keuze gekomen en weet dus wat voor hem de beste keuze is.

Dan komt het moment waarop de medewerker van de gemeente Barendrecht langskomt om te inventariseren wat de hulpvraag is en welke rolstoel passend zou zijn. Het voorstel dat gedaan wordt, blijkt niet overeen te komen met de vraag van meneer V. Meneer V. gaat in beroep tegen de beslissing, de gemeente moet de beslissing opnieuw overwegen etc.,etc. Een hoop gedoe dat al met al toch aardig wat geld kost. Wat nu als de gemeente eens uit zou gaan van de zelfredzaamheid van meneer V.? Dan zouden de aanvraag en beslissing beter op elkaar hebben aangesloten en zou een heleboel ergernis niet hebben plaatsgehad.

Een aantal bezuinigingen die ook met zelfredzaamheid te maken heeft is die op het algemeen maatschappelijk werk en mantelzorg. De bezuinigingsvoorstellen worden ingezet vanuit algemeenheden. Ik wil u meenemen naar de verbijzondering.

Als u naar mij kijkt ziet u waarschijnlijk iemand die u inschat als sterk en krachtig. Ik kan en durf hier te zeggen dat dat niet altijd zo is, of is geweest. Ik ben blij dat ik vorig jaar gebruik heb kunnen maken van het algemeen maatschappelijk werk. Mijn prive situatie noopte er toe dat er iemand met mij meekeek en meedacht hoe ik mijn woonsituatie op de rails kon houden. En ik kan u verzekeren dat het geen makkelijke stap was om te nemen, laat staan dat het makkelijk is om dat hier te verkondigen. Maar, als ik het u hier en nu niet vertel, dan blijft dat mythische beeld hangen, dat maatschappelijk werk iets is waar alleen zwakke mensen gebruik van maken. Dat beeld wil ik met klem wegnemen.

Voorzitter,
Ik zou het hebben over visie. In de voorstellen die GroenLinks doet ten aanzien van de ombuigingen en bezuinigingen ligt de visie besloten dat wij geen voorschot willen nemen op de toekomst. Wij willen graag vanuit preventie naar de toekomst kijken. En nee, daarbij willen we niet alle risico’s vermijden, maar wel kijken naar die zaken die een potentieel gevaar opleveren.

Als we dan kijken naar de voorstellen die het College heeft gedaan, dan wordt er op het gebied van welzijn veel bezuinigd. Wij voorzien met die bezuinigingen grote problemen met ouderen en jongeren in de niet zo verre toekomst. Kinderen in gezinnen die nu bijvoorbeeld via HomeStart steun in de rug ervaren, zullen in de toekomst wellicht voor problemen zorgen die de gemeenschap, en daarmee de gemeente, heel veel geld gaan kosten. Wij investeren liever nu in goede begeleiding, al is dat door vrijwillligers. Daarmee zegt mijn fractie overigens niets over de kwaliteit in negatieve zin. Eerder vinden wij het van gemeenschapszin getuigen dat die vrijwilligers er in Barendrecht kennelijk zijn.

Voor ouderen geldt hetzelfde. Zoals mevrouw Van der Ven-Heere, een van de insprekers namens de KBO het zo mooi verwoordde. Haar betoog kwam er prikkelend op neer dat als wij als gemeente ouderen in de kou laten staan, dat we hen als ‘kostenpost’ kunnen doorschuiven naar de AWBZ, die vanuit het Rijk wordt gefinancierd. Dat kan en mag onze bedoeling niet zijn.

Het is wat GroenLinks betreft duidelijk dat de ouderen in onze gemeente bescherming geboden moet worden. De ouderen die het kunnen betalen, mag best om een hogere bijdrage gevraagd worden, maar er zijn nogal wat ouderen in de leeftijd 70+ die niet zo vermogend zijn als waar het College kennelijk vanuit gaat bij haar ombuigingen.

Voorzitter, met uw welnemen wil ik de keuzes die GroenLinks maakt hier nog geclusterd verduidelijken:

Openbaar Vervoer
Het openbaar vervoer in Barendrecht is niet optimaal. Om van de ene zijde van Barendrecht naar de andere zijde te komen met het OV zijn weinig mogelijkheden. Indien op het OV of op de infrastructuur wordt bezuinigd zal Barendrecht nog slechter met het OV te bereizen zijn. Dergelijke bezuinigingen ontmoedigen het gebruik van het OV in een tijd waarin een ieder zijn/haar CO2 uitstoot zo veel mogelijk moet beperken.

Groen
Milieu-educatie en milieuprojecten zijn voor ons van groot belang. De jeugd krijgt meer informatie over hun leefomgeving en zal er hierdoor beter mee omgaan. Ook het onderhoud van bomen is een taak die de gemeente moet blijven uitvoeren. De grote betrokkenheid in de Barendrechtse samenleving bij diverse groene delen van Barendrecht, rechtvaardigt het in stand houden van het dagelijks groen onderhoud.

Sociaal
Onder het voorstel sociaal staan een aantal ombuigingsvoorstellen waarvan wij het niet wenselijk achten dat er op bezuinigd wordt. Het gaat hier om projecten die met minimale middelen een bijzondere bijdrage leveren aan de Barendrechtse samenleving middels een groot aantal vrijwilligers. Het gaat hier ook om projecten die preventief werken. Juist deze preventieve werking vinden wij van een dusdanig niveau dat wij hierop bezuinigingen niet wenselijk achten.

Cultuur
Tijdens de behandeling van de begroting en ombuigingsvoorstellen in de Cie. Planning & Control werd duidelijk dat de Jeugdtheaterschool Hofplein een grote impact heeft op onze Barendrechtse samenleving. Gezien het feit dat cultuur onder het gesternte van het huidige kabinet nog het nodige te verduren krijgt, achten wij het niet gewenst om hier een dergelijke bezuiniging op te leggen.

Openbare ruimte
Het efficiënt omgaan met het plaatsen van straatmeubilair juichen wij toe. Het idee echter, om minder afvalbakken te plaatsen – zeker als het gaat om de milieuparken – vinden wij een brug te ver. Juist om zwerfafval tegen te gaan moeten de afvalbakjes bij de milieuparken gehandhaafd blijven.

WMO
De verkiezingsbeloften die met name aan deze groep burgers is gedaan, willen wij gestand doen. Daarom achten wij het onaanvaardbaar dat er op WMO bezuinigd wordt.

Bedrijfsvoering
Wij achten de wachttijden c.q. een verminderde dienstverlening richting burgers niet wenselijk. Zeker nu de gemeente steeds meer taken vanuit Den Haag doorgeschoven zal krijgen. Hiermee hopen wij eveneens de druk op de organisatie op een acceptabel niveau te houden.

Alle-r-hande/SWOB
De gemeente Barendrecht heeft als uitgangspunt dat iedereen zo zelfstandig mogelijk deel kan nemen aan de samenleving. Welzijnsorganisaties als Alle-r-hande en Stichting Welzijn Ouderen Barendrecht (SWOB) vervullen hierin, met de hulp van vele vrijwilligers, een belangrijke rol. De ombuigingsvoorstellen van het college zullen leiden tot grote problemen bij beide organisaties en vrijwilligers afschrikken. Met een bezuinig van 10% op de welzijnsorganisaties van Barendrecht, willen wij hen in de gelegenheid stellen te gaan werken aan één sterke welzijnsorganisatie.

Voorzitter,
Ik rond mijn beschouwingen af. Onze voorstellen zijn ingegeven vanuit de visie dat we niet zoals de bankencrisis die voor een groot deel deze huidige financiele malaise heeft veroorzaakt, alleen naar de korte termijn kijken. Dat systeem is niet duurzaam. Alles gaat goed zolang de muziek speelt, maar zodra de muziek stokt blijken er te weinig stoelen te zijn en vallen deelnemers af. Laten we dus vooral niet op de muziek vooruit lopen en op een goede manier naar de toekomst kijken en ons daarbij vergewissen van goed rentmeesterschap. GroenLinks staat, door het stellen van prioriteiten in 2011 en de door ons voorgestelde ombuigingen, voor sociaal en groen. En vanuit die visie zullen wij sturen bij de huidige en toekomstige raadsvoorstellen.

Voorzitter,
Afgezien van deze beschouwingen wil ik nog een punt memoreren dat naar de mening van mijn fractie aandacht behoeft.

Sinds het huidige College is geïnstalleerd, is het mijn fractie opgevallen dat de communicatie tussen coalitie en oppositie niet van de grond komt, laat staan dat er van samenwerking of rekening houden met, enige sprake zou zijn. Sterker nog, de verhoudingen zijn on-Barendrechts, slecht en verhard. Ik doel hierbij bijvoorbeeld op de gang van zaken rond burgerraadsleden en de communicatie over de raadsbudgetten. Collegialiteit binnen deze raad vinden wij ver te zoeken en dat vinden wij niet prettig. Immers, dit werk doet iedereen met inzet, gedrevenheid en vanuit de visie het beste voor Barendrecht voor elkaar te willen krijgen. De ene fractie doet dat met meer personen dan de andere; de ene persoon kan dat met meer uren doen dan de ander. Eenieder gekozen in deze raad doet zijn of haar werk uit overtuiging. Het zou dan ook fijn zijn als iedere fractie het werk ook zo kan inrichten zodat de continuïteit en inbreng optimaal is en daarin haar eigen keuzes kan maken.