Op 18 juli jl heeft de heer A. Kooijman (GroenLinks) vragen gesteld met betrekking tot toekomstige verkeersregelinstallatie op (huidige) rotonde Barendrechtseweg, Hieronder staan de vragen en de beantwoording ervan

1 Maatregelen tijdens werkzaamheden. Welke maatregelen worden genomen om tijdens de werkzaamheden aan de Eftelingrotonde een veilige en directe doorgang van fietsers in alle richtingen te waarborgen?

Tijdens de werkzaamheden worden de fietsers omgeleid, hoe de omleiding gaat verlopen is nog niet duidelijk. Eerst moet de werkwijze en faseringen met de desbetreffende aannemer worden vastgesteld

2. Veiligheid: Welke maatregelen worden genomen om te voorkomen dat na het gereedkomen van het kruispunt fietsers komende uit de richting Rotterdam halverwege de 1e Barendrechtseweg (gedeelte tussen de Pascalweg en Dierensteinweg) de rijbaan gaan kruisen om stoplichten te vermijden

Er worden geen extra maatregelen genomen ten aangezien van het oversteken. Er moet immers altijd een mogelijkheid blijven bestaat om over te Runnen steken van en naar het bedrijventerrein de Punt Een fysieke afscheiding is niet mogelijk

  1. Instelling verkeerlichten: Tijdens de commissievergadering Ruimte vroeg ik om de verkeerslichten op de nieuwe kruising zo in te stellen dat de wachttijd voor fietsers kort is. Dat zou bereikt kunnen worden door iedere aankomende autorichting 3 lichten krijgt, rechtsaf, linksaf en rechtdoor. In dat geval, of eigenlijk bij iedere autorichting die dat heeft, moet een lege afslaande autobaan er toe leiden dat de daarmee kruisende fietsers groen licht krijgen.

a. Is dit technisch mogelijk?

b. Is het college bereid om dit te realiseren?

  1. Het afslaande autoverkeer zal apart gerealiseerd en geregeld worden ten opzichte van het fietsverkeer. Technisch zal het mogelijk zijn om het langzaam verkeer afzonderlijk af te wikkelen door middel van een flexibel verkeersregelprogramma. De wachttijd van het fietsverkeer zal afhankelijk zijn van het verkeersaanbod op het overige (conflicterende) verkeer.
  2. Ja, voor zover dit mogelijk is wordt dit gerealiseerd.
  1. Afstandsdetectie.
    1. Is het mogelijk om de afstandsdetectie voor fietsers aan te leggen op een afstand die past bij diverse snelheden, ook die van e-bikers en racefietsers?
    2. Is het college ook bereid dit te realiseren?
    3. Op alle fietsrichtingen zal afstandsdetectie gerealiseerd worden. Echter op een aantal fietspaden is het mogelijk om vlak voor het kruisingsv/ak nog af te slaan. Hierdoor zijn de mogelijkheden beperkt om het fietsverkeer te bevorderen.
    4. Nee, gezien de relatief hoge snelheid van e-bikers / racefietsen is dit bijna onmogelijk om deze doelgroep te bevorderen in de verkeersregelinstal/atie.

5. Differentiatie in en buiten de spits a, Is het mogelijk om in de Instelling van de verkeerslichten qua onderscheid te maken met verschillen in aanbod van verkeer (in de spits en buiten de spits)?

b. Is het college bereid dit te realiseren?

  1. Het verkeer za/ afgewikkeld worden door middel van een flexibel verkeersregelprogramma, In dit programma zullen verschillende (maximale)groentijden en fasevolgorde gerealiseerd worden, zoals een ochtend-, avond-, dal-, avond- en weekendprogramma.
  2. Ja, voor zover dit mogelijk is wordt dit gerealiseerd,
  1. Instelling verkeerslichten buiten de spits a Is het mogelijk om buiten de spits de wachtstand groen voor fietsers in de drukste richting (vermoedelijk oost<>west) en wachtstand rood voor alle auto's in te stellen?

b. Is het college bereid dit te realiseren?

  1. Het instellen van wachtstand groen heeft tot gevolg dat andere richtingen onnodig lang moeten wachten. Bij wachtstand groen moet immers eerst het licht op rood staan, voordat het andere verkeer kan gaan rijden. Instellen van wachtstand groen gaat meestal ten koste van de doorstroming van het overige verkeer. Het instellen van wachtstand rood heeft als voordeel dat de wachttijd voor het overige verkeer vermindert en het fietsverkeer rustiger en verkeersveilîger over de kruising gaat fietsen. Het instellen van wachtstand rood en/of groen is naderhand op elke rijrichting altijd mogelijk.
  2. Ja, voor zover dit mogelijk is wordt dit gerealiseerd.
  1. Instelling verkeerslichten in de spits aIs het mogelijk om een zo kort mogelijke maximale cyclustijd en binnen die cyclustijd voor de drie fietsrichtingen twee maal groen per cyclus te realiseren?

b. Is het college bereid dit te realiseren?

  1. Gezien het verkeersaanbod zal het niet mogelijk zijn om tijdens de spits een dubbele realisatie te regelen voor fietsverkeer. Een dubbele realisatie per cyclus van het fietsverkeer zal zorgen voor te lange wachtrijen voor het verkeerslicht en voor te lange cyclustljden en wachttijden.
  2. Nee, het verkeer zal afgewikkeld worden door middel van een flexibel verkeersregelprogramma. Dit houdt in dat het verkeer reageert op het verkeersaanbod. Als op een richting weinig en/of geen verkeer aanwezig is dan zal een andere richting (fietsverkeer) eerder groen licht krijgen.