Niet een ‘betonnen’schoolplein van asfalt of tegels, maar een met een podium, glijbaan en veel groen. De Dr. Schaepmanschool in Barendrecht opent maandag een natuurlijke speelplek voor de driehonderd kinderen. Zij wanen zich bijna in een bos.
Niet een ‘betonnen’schoolplein van asfalt of tegels, maar een met een podium, glijbaan en veel groen. De Dr. Schaepmanschool in Barendrecht opent maandag een natuurlijke speelplek voor de driehonderd kinderen. Zij wanen zich bijna in een bos.
De honderden kinderen van de Jenaplanschool Dr. Schaepman in Barendrecht zullen er waarschijnlijk niet eens stil bij staan, maar in het verre verleden zetelde op de plek van de school de aloude Reas en bijbehorende gymzaal. De bomen die er destijds aan de Evertsenstraat al stonden, zijn er nog altijd en maken min of meer deel uit van het nieuwe, natuurlijke schoolplein. „Het is maar een randje bomen, maar de kinderen hebben het altijd over het bos,’’ zegt Caroline Wijnolts,schoolleider op de Schaepman.
Maandagmorgen wordt de groene speelplek geopend door de Barendrechtse onderwijswethouder Jeroen Gebben. Waar schoolpleinen vaak van steen zijn, is die van de Jenaplanschool in Barendrecht vooral groen. De op de natuur en het Jenaplan gerichte speeltoestellen zijn al klaar, later komen daar nog onder meer een buitenpodium, wildernis en minituinen bij.
Bijzonder is volgens Caroline Wijnolts dat het werk aan het schoolplein in nauw overleg met meerdere partijen tot stand is gekomen. „Met de gemeente Barendrecht, de buren van de Zeeheldenbuurt, de mbo-tak van Edudelta, de BSO en de ouders,’’ somt ze op.
Ook Tanja de Jonge, afgevaardigde namens de ouders in de werkgroep Natuurlijk schoolplein, is ingenomen met het bijzondere project. Ze wijst op het opvallende podium wat door de Jenaplanschool
gebruikt zal worden voor dagopeningen. „Dit is het allereerste groene schoolplein bij een van de grootste scholen van Barendrecht,’’ prijst De Jonge, die ook gemeenteraadslid is voor GroenLinks. De Schaepmanschool heeft nog meer vestigingen in Barendrecht en Ridderkerk en telt in totaal 700 leerlingen. Caroline Wijnolts schat de totale kosten van het nieuwe plein op 80.000 euro. Dat geld is nog niet allemaal binnen.
We zijn bezig met 25 verschillende fondsen, zoals Jantje Beton,’’ aldus de schoolleider. „Ook helpen ouders met hun vaardigheden.’’
Ze hoopt dat het plein, dat in drie fases wordt uitgevoerd, aan het einde van het nu beginnende schooljaar klaar kan zijn en in augustus 2016 echt open kan