Terugblik maart 2014 – maart 2016
Tijdens de Algemene Ledenvergadering overhandigde Tanja de Jonge haar terugblik aan de voorzitter van GroenLinks BAR.
Terugblik maart 2014 – maart 2016
Tijdens de Algemene Ledenvergadering overhandigde Tanja de Jonge haar terugblik aan de voorzitter van GroenLinks BAR.
Inleiding
In maart 2014 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Voor GroenLinks Barendrecht was de uitslag teleurstellend: De fractie ging van drie raadsleden naar één. Lijsttrekker Tanja de Jonge vormde een eenvrouwsfractie in de raad. Gelukkig kreeg ze daarbij volop steun van Arie Kooijman en Els van Lopik als buitengewoon commissieleden (burgerraadsleden).
Ondanks de teleurstellende uitslag ging Tanja aan de slag: ‘De komende periode is een uitdaging, die ik met volle moed en energie aan ga. Ik blijf mij inzetten om Barendrecht groener en socialer te maken. Ik kan rekenen op steun van GroenLinks leden en sympathisanten.’
Twee jaar later legt Tanja haar functie neer. In januari kreeg zij te horen dat ze nog veel werk moet doen om haar promotie binnen gestelde termijnen te halen: ‘Mijn onderzoek is nu in de fase van uitvoering en schrijven gekomen. Dit vraagt zoveel tijd van me dat een combinatie met het werk in een eenvrouwsfractie niet langer mogelijk is.’
Zij geeft aan het jammer te vinden de goed draaiende GroenLinks fractie met Arie Kooijman en Els van Lopik te moeten verlaten: ‘We zijn een goed team en weten het GroenLinks gedachtegoed op onze manier in de gemeenteraad neer te zetten.’
Op 1 maart 2016 nam Arie Kooijman het stokje van haar over.
Tanja en beide burgerraadsleden hebben in de twee jaar in de raad veel werk verzet. In deze terugblik gaan we na hoe dit zich in de praktijk heeft vertaald. De vraag die centraal staat is: Wat heeft GroenLinks Barendrecht concreet bereikt en hoe klinkt het GroenLinkse geluid door in de lokale Barendrechtse politiek van alledag? Uitgangspunt is hierbij het verkiezingsprogramma.
Voor de hoofdpunten volgt hieronder een kort overzicht.
Voor het volledige verslag van de terugblik kunt u de bijgevoegde pdf downloaden.
Groen
GroenLinks Barendrecht heeft de afgelopen twee jaar hoge prioriteit aan groen en natuur en gegeven en het onderwerp ‘groen’ duidelijk op de gemeentelijke agenda gezet. GroenLinks maakt zich onder andere zorgen over het kwaliteitsniveau van het groenonderhoud in Barendrecht. Ook voor de ontwikkeling van de Zuidpolder heeft GroenLinks voortdurend aandacht gevraagd.
Duurzaam
Duurzaamheid heeft dankzij GroenLinks en de motie ‘Duurzaamheid in Raadsvoorstellen’ (28 oktober 2014) grote nadruk gekregen. In alle raadsvoorstellen moet nu een paragraaf Duurzaamheid opgenomen worden. In deze paragraaf geeft de gemeente toelichting op het toepassen van duurzaamheidsprincipes en op de afwegingen die zijn gemaakt.
GroenLinks heeft ook voortdurend gepleit voor duurzame energie en de vraag wat de gemeente daaraan kan bijdragen. Zo komt er een plan voor zonnepanelen op gemeentelijke daken: ‘Stimuleren en realiseren van duurzame energie is door het college opgepakt, waarbij we ook het debat over windmolens niet uit de weg zijn gegaan.’
Mobiliteit
GroenLinks blijft voor alles pleitbezorger om Barendrecht mobiel, maar ook schoon en veilig te houden. Daarom vraagt GroenLinks aandacht voor de Barendrechtse fietsers. Daaraan is gehoor gegeven met de scan fietsinfrastructuur, waarbij naast zaken als doorgaande routes, fietsparkeren, kwaliteit van fietspaden, ook de veiligheid van de fietser op het programma stond. De motie ‘Fietsvoorzieningen’ uit 2014 beoogt onder andere het fietsgebruik en daarmee schone mobiliteit te stimuleren.
Vooral bij de uitvoering van de centrumplannen is er GroenLinks veel aan gelegen dat het fietsparkeren goed aangepakt wordt. Helaas valt te constateren dat concrete realisatie een hardnekkige zaak blijft. Met lede ogen ziet GroenLinks ook de plannen voor de onderdoorgang van de A29/Harmonielaan aan. Het openstellen van de verbinding tussen Carnisselande en het centrum voor auto’s zal tot veel overlast leiden en is een ramp voor fietsers.
Afval
In het verkiezingsprogramma stond te lezen: ‘Veel van uw afval is herbruikbaar of recyclebaar. Dit vraagt om het gescheiden aanleveren van afval. Om dit te stimuleren introduceert GroenLinks een lokaal statiegeldsysteem op diverse soorten afval, zoals blik en kleding.’ Deze aanpak staat bekend als ‘Afval Loont.’ Het idee van GroenLinks is samen met de andere politieke partijen verkend om te zien of het in Barendrecht kan werken. De gemeenteraad besloot daarop unaniem tot het invoeren van Afval Loont. Het blijkt een succes.
Sociaal domein
Ook in het sociaal domein wist GroenLinks toch net andere zaken aan de orde stellen. Als voorbeeld noemt Tanja het ‘Right to challenge’: ‘Dit was ons voorstel. Burgers kunnen nu zelf met een initiatief komen als ze het beter kunnen organiseren dan de gemeente.’
GroenLinks is van mening dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij. De vraag die daarom centraal moet staan luidt daarom dan ook: ‘Wat hebben mensen nodig om goed te kunnen functioneren?’
Financiën
GroenLinks is kritisch over de gemeentelijke financiën en wil dat de gemeente meetbaar maakt wat ze doet. Bovendien heeft de gemeente veel meer reserves dan nodig en landelijk is afgesproken.
Tot slot
GroenLinks kan zich erop laten voorstaan een open oog en oor te hebben voor vragen en commentaren van inwoners. De fractie is per mail, post en telefonisch altijd te bereiken en gaat op meerdere niveaus in gesprek met inwoners. Als kleine partij en kleine organisatie kan je veel doen aan directe communicatie. Het is daarom belangrijk open te staan voor iedereen in de gemeente.