Zaterdag 15 februari organiseerden de Barendrechtse fracties van D66, GroenLinks en PvdA een wandeling door het gebied Wevershoek. In verband met het overlijden van D66 -prominent Els Borst was D66 niet aanwezig.

In de ochtend bezocht Huib Sneep, de bekendste onafhankelijk bomenexpert van ons land, de Wevershoek. Hij constateerde dat het onduidelijk is welke bomen gekapt moeten worden. Bomen zijn niet gemarkeerd, een deel van het gebied is al gesnoeid en vanuit het beeld ter plekke is niet eenduidig op te maken om welke 43 bomen het gaat. Wel gaf hij aan dat kappen niet nodig is. De bomen beschermen andere planten, vooral aan de waterkant. Enkele bomen zijn zeker meer dan 40 jaar oud. De wilgen krijgen voldoende licht, wat blijkt uit het feit dat takken uitlopen.

Met deze kennis gingen de ruim dertig geïnteresseerden op pad door het gebied waar de geplande kap is voorzien. Onder de geïnteresseerden bevonden zich vele burgers die regelmatig het gebied Wevershoek bezoeken. Ook zij waren geschrokken van de berichten in de media. In hun beleving is er in het gebied de afgelopen jaren al grondig ingegrepen en ze vragen zich af of ook dit laatste stuk natuurbos zo rigoureus aangepakt moet worden. De impact van de in het najaar uitgevoerde snoei van onderbegroeiing ervaren zij als erg groot. Het stukje bos is op natuurlijke wijze gevormd door getijdenwisseling. Dit zagen de wandelaars terug in de drassige bodem van het bos. Daar troffen ze ook nog een verrassing: een mooie paddenstoel. Waarschijnlijk de grote oranje bekerzwam of een rode aardster. Ook andere bloemen ter plekke wijzen op een vruchtbare grond. Eén van de wandelaars, zelf natuurgids, gaf aan dat de aanwezige bomen ondergronds elkaar verstevigen en dat kap daar waarschijnlijk invloed op gaat hebben.

Na het bezichtigen van het gebied Wevershoek bleven de wandelaars achter met onbegrip voor de voorgestelde bomenkap en een onbevredigend gevoel met de antwoorden van wethouder Nootenboom (CDA) op de gestelde vragen. De wandelaars vroegen zich af hoe de bomenkap voorkomen kan worden. D66, GroenLinks en PvdA gaven aan dat ook zij overvallen waren door de aankondiging in De Combinatie, juist nu recent de Bomenverordening in werking is getreden. Zij gaan alles in het werk stellen om het geplande onderhoud en de bomenkap tegen te houden zolang er geen duidelijkheid is over nut en noodzaak hiervan. De partijen willen eerst het rapport van Huib Sneep afwachten. Op grond van zijn onafhankelijke rapport bepalen D66, GroenLinks en PvdA welke verdere acties nodig zijn om de natuurlijke functie van het bos in de Wevershoek te behouden.

Het bestuur van de Brandaen hechtte er waarde aan toe te lichten dat zij slechts hun medewerking aan het geplande onderhoud hebben aangeboden, maar het NRIJ niet verzochten tot kap van niet geplande bomen.