Voor GroenLinks kwam in juni een aantal belangrijke onderwerpen aan de orde.

Right to Challenge, Cultuurnota en Duurzaam Energiebeleid.

Right to Challenge

In de commissie Samenleving kwam de wethouder met uitgewerkte voorstellen voor de uitvoering van de motie Right to Callenge. Deze motie,  geïnitieerd door GroenLinks, behaalde in november 2014 een meerderheid in de raad. In de motie werd het College gevraagd om voorstellen te doen waarbij de inwoners in Barendrecht zelf met initiatieven kunnen komen op het gebied van de WMO (zorg), Jeugdhulp en de Participatiewet ( werk en uitkeringen). Tussen november 2014 en de presentatie is er verschillende keren over de invulling van de motie gesproken. Nu is Barendrecht er klaar voor. Met ingang van oktober 2016 kunnen inwoners voorstellen doen, die door een commissie beoordeeld worden. Voor het komend jaar is € 80.000 beschikbaar. Maximaal twee jaar kan een initiatief gebruik maken van de regeling Right to Challenge. Na de zomer van 2016 worden burgers opgeroepen om plannen in te dienen. GroenLinks is blij met de uitwerking van de motie.

Duurzaam Energiebeleid.

In oktober 2015 stelde de gemeenteraad een schetsplan voor duurzaam energieplan vast om in 2030 CO2 neutraal te zijn. De wethouder werd opgedragen om een activiteitenagenda te maken waarmee de doelstellingen kunnen worden gepland, gemonitord en geëvalueerd.

De agenda ligt er nu en is omgezet in een uitvoeringsprogramma per jaar. Het programma noemt de concrete mogelijkheden en ook de  benodigde opbrengsten  worden genoemd. De gemeenteraad gaat de resultaten monitoren en evalueren en indien nodig het beleid aanpassen als de doelstellingen niet gehaald worden.

Er zal hard aan getrokken moeten worden om de resultaten en de  doelstelling ( CO2 neutraal in 2030) te halen. Temeer omdat de Barendrechtse politiek  windenergie bij voorbaat uitsluit. GroenLinks is de enige partij die ook de mogelijkheid van windenergie wil open laten.

Cultuurnota

In 2015-2016 is in de gemeentepolitiek vaak gesproken over cultuur. Op dit moment wordt Het Kruispunt verbouwd tot een gebouw waarin je naast het bezoeken van voorstellingen, het ophalen van informatie (boeken en andere media) en vooral elkaar kan ontmoeten: kortom het moet het bruisend hart van Barendrecht worden.

De wethouder wil ook een andere bezetting van de gebouwen De Baerne en het Trefpunt. De Centrumpost gaat gesloopt worden vanwege woningbouw. De gebruikers van dit pand moeten ook nieuw onderdak vinden. Om de plannen te kunnen toetsen wil de gemeenteraad een cultuurplan voor de periode 2016-2022. Cultuureducatie maakt een belangrijk onderdeel uit van de nota. Een eerste bespreking van de cultuurnota (Doe mee in Barendrecht) heeft plaatsgevonden in  de commissie Samenleving. De nota is nu vrij gegeven voor inspraak. De bewoners van Barendrecht kunnen tot 15 september hun mening geven over de concept-cultuurnota. GroenLinks vraagt u om gebruik te maken van deze mogelijkheid. Wij vinden dat cultuur belangrijk  is voor iedere burger